We doen aan speleologie. Dit is een teamsport waarbij we grotten verkennen.

Speleologie wordt ook wel eens het laatste avontuur genoemd. Daar waar elke vierkante meter van ons aardoppervlak bestudeerd en in kaart gebracht is, blijft de ondergrondse wereld grotendeels ongeëxploreerd. Elk jaar opnieuw worden honderden grotten ontdekt en gaan de speleologen steeds verder en dieper, dankzij verbeterde technieken en materialen. Op de ontdekkingsreizen doorheen een mysterieus, fascinerend en vaak erg prachtig onderaards landschap moeten echter soms obstakels overwonnen worden: diepe putten, smalle gangen, watervallen of rivieren en de duisternis. Het is geen gevaarlijke sport als je de juiste technieken en veiligheidsregels hanteert. In onze club hechten we groot belang aan opleiding en training, zodat al onze leden, elk op zijn eigen niveau, ten volle van deze sport kan genieten zonder onnodige risico’s te nemen.

We trainen regelmatig om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkeling van technieken, veiligheid en materiaal. Regelmatig nemen leden van onze club deel aan opleidingen en cursussen, georganiseerd door het VVS of andere instanties. Op deze manier kunnen onze speleologen leren om op kritieke momenten de juiste, doordachte beslissingen te nemen en gevaar in te schatten.

Sinds enkele jaren houden we ons ook bezig met het verkennen van ondergrondse civiele kunstwerken, zoals onder andere: mijnen, groeves, forten,...

Ook gaan we vaak zoeken naar grotten, want ze zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. Zo komen we soms op plekjes waar bijna niemand anders komt, en krijgen we de kans om heel mooie stukjes natuur te ontdekken. Af en toe gebeurd er nog een ontdekking: een nieuwe grot, een lang gezocht vervolg in een grot, …

Behalve als sport staat speleologie ook dicht bij de wetenschap: geologie, hydrologie, biologie, archeologie, ... je komt er als speleoloog al vlug mee in aanraking.

Teamspirit is heel belangrijk, want op cruciale momenten moet je blindelings op je collega’s kunnen vertrouwen. En omgekeerd natuurlijk: men moet ook op jou kunnen vertrouwen. Het is dus zeker geen sport voor egotrippers.

Dit alles doen we met het allergrootste respect voor de natuur, want zowel het ondergrondse als bovengrondse milieu is zeer kwetsbaar.

Ons motto:

  • Neem enkel foto’s!
  • Dood enkel de tijd!
  • Laat enkel voetsporen na!