De Speleologische Dagen van 2022 waren weer een succes. En uiteraard was Speleo Kempen aanwezig. Onze leden hebben ook massaal de handen uit de mouwen gestoken om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes liep. En wie niet aan het helpen was, kon je terugvinden in een grot, op de dansvloer en in de workshops.

Hoe kan je het nieuwe jaar beter inzetten dan met een feestelijke nieuwjaarsreceptie? Oké, die Corona is nog steeds het land niet uit en dus moeten we ons aan de maatregelen houden, maar we zouden Speleo Kempen niet zijn als we daar geen creatieve oplossing op zouden vinden. En nieuwjaarsrecepties zijn wel leuk, maar als speleoclub vonden we toch dat we niet zomaar ergens een zaaltje moesten huren. We konden onze nieuwjaarsreceptie perfect organiseren in één of ander gemeenschapscentrum of een cafetaria in Turnhout of omstreken, maar wij kennen betere locaties om een zaaltje te zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Salle des Scouts in de Grotte de Sainte-Anne in Tilff?

Uiteraard zijn we niet massaal naar Tilff gereden om daar in de cava te vliegen. We hebben ook eerst verschillende gangen verkend en zelfs voor sommigen even wat technieken rond stijgen en dalen op touw even opgefrist. Voor de niet-speleo's was er ook een wandeling in de vallei van de Chawresse voorzien. Daar zijn ook veel mooie karstverschijnselen te zien zonder dat je onmiddellijk in je speleo-uitrusting onder de grond moet kruipen. Na het sportieve gedeelte hebben we verzameld in de Salle des Scouts waar een uitgebreid assortiment hapjes en drankjes voorzien waren om te klinken op wat hopelijk een erg sportief jaar zal worden.

Door de Corona moest de Algemene Ledenvergadering van 2021 dit jaar digitaal doorgaan. Dat was niet zo gemakkelijk. Zeker omdat je digitaal moet stemmen. Maar alles is goed gegaan. We hebben onze agenda snel kunnen afwerken en iedereen heeft redelijk vlot kunnen stemmen. Hier en daar waren wat technische problemen, maar die zijn uiteindelijk wel opgelost.

Andere jaren koppelen we onze Algemene Ledenvergadering aan een sessie touwtechnieken zodat iedereen nog eens goed kan oefenen vooraleer hij of zij weer onder de grond gaat. Ook dat was dit jaar lastig door de Corona-maatregelen. Maar Daan en Christopher hebben een leuke quiz in elkaar gestoken om toch ook samen iets leuks te kunnen doen na de vergadering. Er waren 54 vragen die niet allemaal even gemakkelijk of voor de hand liggend waren. Deze waren uitdagend voor zowel de oudere als de meer recente leden van onze club. En dat de beste hebben mogen winnen, werd al snel duidelijk toen Carlo en Mike een grote voorsprong namen. Ondanks dat ook zij regelmatig de bal missloegen, heeft niemand hen nog kunnen inhalen en hebben zijn dus ook de eerste prijs weggekaapt. De strijd om de tweede en derde plek was nog harder en hier wisselden de plekken op het scorebord heel regelmatig. Uiteindelijk heeft Saartje de tweede plek weggekaapt voor de neus van Bart, Joppe en Warre. Zij moesten zich tevreden stellen met de derde plaats op het podium.

De uitbraak van het Corona-virus en de maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding zo veel mogelijk te stoppen hebben voor iedereen een grote impact. Ook voor Speleo Kempen want het is ondertussen al 2 maanden geleden sinds we nog eens onder de grond zijn geweest. En dat is moeilijk. Voor velen onder ons kriebelt het ondertussen zodanig hard dat het pijnlijk wordt. Daarom hebben we vandaag eens een online grottocht georganiseerd. De opkomst was groot en de grotten die we bezocht hebben adembenemend. Gelukkig was er ook een fotograaf aanwezig om wat sfeerbeelden te schieten.

 

Het heeft zin om je in te schrijven als reserve, ondanks dat de kans dat er iemand uitvalt klein is.
Toch kreeg ik de kans om mee op tocht te mogen naar de Aven Noel.

Er werd niet alleen gegrot tijdens onze interclub naar de Gard/Ardéche, maar ook gewandeld. Snuif de sfeer van één van die wandelingen maar op met onderstaande video van Martin: